O czarnym czosnku

Czarny czosnek to zwykły nasz polski biały czosnek Harnaś, który został poddany ok 25 dniowemu procesowi przechowywania w temperaturze 70 stopni Celsjusza w wilgotnym środowisku. W tym czasie zachodzi reakcja brązowienia nieenzymatycznego tzw. reakcja Maillarda. Jest to w pełni naturalny proces, bez żadnych dodatków i środków konserwujących. Podczas tego procesu następują reakcje, które wpływają na zwiększenie przyswajalności substancji odżywczych oraz zwiększa się stężenie przeciwutleniaczy.

W Azji od wieków uważany jest za produkt przedłużający życie dzięki właściwościom antynowotworowym.
Badania czarnego czosnku prowadzone w Koreii Południowej potwierdzają jego niesamowite właściwości pro zdrowotne. Są nimi:

  • obniża ciśnienie krwi oraz poziom cukru
  • wspomaga detoksykację
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
  • hamuje reakcje alergiczne
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • wpływa pozytywnie na układ nerwowy
  • działa antyoksydacyjnie
  • zapobiega otyłości
  • pobudza i daje zastrzyk energii
  • obniża cholesterol

Sposób przechowywania: w suchym miejscu. Najlepiej w słoiku w lodówce.

nasze produkty z czarnym czosnkiem

  • główki czarnego czosnku
    główki czarnego czosnku