Czarny czosnek to zwykły nasz polski biały czosnek Harnaś, który został poddany ok 25 dniowemu procesowi przechowywania w temperaturze 70 stopni Celsjusza w wilgotnym środowisku. W tym czasie zachodzi reakcja brązowienia nieenzymatycznego tzw. reakcja Maillarda. Jest to w pełni naturalny proces, bez żadnych dodatków i środków konserwujących. Podczas tego procesu następują reakcje, które wpływają na zwiększenie przyswajalności substancji odżywczych oraz zwiększa się stężenie przeciwutleniaczy.
W Azji od wieków uważany jest za produkt przedłużający życie dzięki właściwościom antynowotworowym.
Badania czarnego czosnku prowadzone w Koreii Południowej potwierdzają jego niesamowite właściwości pro zdrowotne. Są nimi:
- obniża ciśnienie krwi oraz poziom cukru
- wspomaga detoksykację
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
- hamuje reakcje alergiczne
- wzmacnia układ odpornościowy
- wpływa pozytywnie na układ nerwowy
- działa antyoksydacyjnie
- zapobiega otyłości
- pobudza i daje zastrzyk energii
- obniża cholesterol
Sposób przechowywania: w suchym miejscu. Najlepiej w słoiku w lodówce.