czarny czosnek

Czarny czosnek

Czarny czosnek powstaje ze zwykłego świeżego białego czosnek. My preferujemy rodzime odmiany czosnku, którym jest jeden z popularnych odmian ozimych o nazwie Harnaś. Z tą odmianą mamy największe doświadczenie. Świeży czosnek poddajemy min. 25 dniowemu procesowi przechowywania w dedykowanej to tego celu maszynie i komorze do robienia czarnego czosnku. Maszyna pozwala na utrzymanie zadanej temperatury oraz wilgotności, dzięki niej jak również na podstawie literatury oraz własnego doświadczenia udało nam się tak dobrać te parametry aby uzyskać odpowiedni smak i konsystencję. Tą temperaturą jest ok 70 stopni Celsjusza przy wilgotności ok 85%. Czas brązowienia czosnku można przyspieszyć zmieniając parametry temperatury i wilgotności. Jednak uzyskany smak czarnego czosnku w takim przyspieszonym procesie, czy agresywniejszych warunkach nie spełnia naszych oczekiwań. Natury i naturalnych procesów nie można przyspieszyć, tym procesem jest tzw. reakcja Maillarda, która to jest w pełni naturalnym procesem. Odbywa się  bez żadnych dodatkowych substancji czy środków przyspieszających. 

W Azji od wieków uważany jest za produkt przedłużający życie dzięki właściwościom antynowotworowym.
Badania czarnego czosnku prowadzone w Koreii Południowej potwierdzają jego niesamowite właściwości pro zdrowotne. Są nimi:

  • obniża ciśnienie krwi oraz poziom cukru
  • wspomaga detoksykację
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
  • hamuje reakcje alergiczne
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • wpływa pozytywnie na układ nerwowy
  • działa antyoksydacyjnie
  • zapobiega otyłości
  • pobudza i daje zastrzyk energii