chleb z czarnym czosnkiem na zakwasie przekrojony

Przepis na chleb z czarnym czosnkiem na zakwasie

56 / 100

Przepis na chleb z czarnym czosnkiem

Składniki:

  • 220 g zakwasu
  • 510 g mąki pszennej chlebowej (ja użyłem mąkę Szczepanki – chlebowej)
  • 330 g przegotowanej wody temp. pokojowa
  • 15 g soli
  • 1,5 – 2 łyżeczki proszku z czarnego czosnku Harnaś
  • 1 główka obranych ząbków czarnego czosnku Harnaś.
  • skrobia ziemniaczana
  • 10 kostek lodu

Mąkę i proszek z czarnego czosnku przesiać do miski dodać zakwas i wodę. Wyrobić do pomieszania się składników.

Przykryć folią lub ściereczką i pozostawić na od 30 min  do 1 godz.

Dodać sól. Wyrobić zwilżoną ręką 6-7 minut – tak aby ciasto było dość zwięzłe i nie powinno się lepić. Można użyć miksera z hakiem chlebowym

Ciasto musi być elastyczne i pozostać lepkie. Odstawić na 30 minut.

Po tym czasie ciasto spłaszczyć zwilżoną dłonią. Chwytając ciasto od spodu naciągając jeden bok i przełożyć na przeciwległy koniec miski. Powtórzyć czynność trzykrotnie. Miskę przykryć i odstawić na kolejne 30 minut. Spłaszczanie ciasta powtórzyć jeszcze 2 razy co 30 minut.

Podczas ostatniego spłaszczania ciasta dodać obrane i pokrojone ząbki czarnego czosnku (wielkość ząbków wg. uznania)

Ciasto wyjąć na deskę oproszoną mąką ziemniaczaną.  Uformować bochenek. Przełożyć do blaszki lub garnka. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny lub do podwojenia objętości.

Rozgrzać piekarnik do temp. 250 stopni.

Ciasto naciąć ostrym nożem lub żyletką. Do piekarnika wrzucić kostki lodu i natychmiast włożyć blaszkę na najniższą szynę piekarnika.

Piec 10 minut, a następnie obniżyć temp. Do 210 i piec kolejne 30 minut. Po upieczeniu chleb studzić na kratce.

Uwaga: chleb pieczony w garnku z przykrywką nie wymaga kostek lodu. Przepis na zakwas chlebowy dostępny np. na stronie: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/pieczywo/chleby/431-zakwas-chlebowy

Warto przygotować sobie zakwas chlebowy. Można go trzymać przez długi czas w lodówce.