Przepis na chleb z czarnym czosnkiem
Składniki:
- 220 g zakwasu
- 510 g mąki pszennej chlebowej (ja użyłem mąkę Szczepanki – chlebowej)
- 330 g przegotowanej wody temp. pokojowa
- 15 g soli
- 1,5 – 2 łyżeczki proszku z czarnego czosnku Harnaś
- 1 główka obranych ząbków czarnego czosnku Harnaś.
- skrobia ziemniaczana
- 10 kostek lodu
Mąkę i proszek z czarnego czosnku przesiać do miski dodać zakwas i wodę. Wyrobić do pomieszania się składników.
Przykryć folią lub ściereczką i pozostawić na od 30 min do 1 godz.
Dodać sól. Wyrobić zwilżoną ręką 6-7 minut – tak aby ciasto było dość zwięzłe i nie powinno się lepić. Można użyć miksera z hakiem chlebowym
Ciasto musi być elastyczne i pozostać lepkie. Odstawić na 30 minut.
Po tym czasie ciasto spłaszczyć zwilżoną dłonią. Chwytając ciasto od spodu naciągając jeden bok i przełożyć na przeciwległy koniec miski. Powtórzyć czynność trzykrotnie. Miskę przykryć i odstawić na kolejne 30 minut. Spłaszczanie ciasta powtórzyć jeszcze 2 razy co 30 minut.
Podczas ostatniego spłaszczania ciasta dodać obrane i pokrojone ząbki czarnego czosnku (wielkość ząbków wg. uznania)
Ciasto wyjąć na deskę oproszoną mąką ziemniaczaną. Uformować bochenek. Przełożyć do blaszki lub garnka. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny lub do podwojenia objętości.
Rozgrzać piekarnik do temp. 250 stopni.
Ciasto naciąć ostrym nożem lub żyletką. Do piekarnika wrzucić kostki lodu i natychmiast włożyć blaszkę na najniższą szynę piekarnika.
Piec 10 minut, a następnie obniżyć temp. Do 210 i piec kolejne 30 minut. Po upieczeniu chleb studzić na kratce.
Uwaga: chleb pieczony w garnku z przykrywką nie wymaga kostek lodu. Przepis na zakwas chlebowy dostępny np. na stronie: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/pieczywo/chleby/431-zakwas-chlebowy
Warto przygotować sobie zakwas chlebowy. Można go trzymać przez długi czas w lodówce.