Jak smakuje czarny czosnek?
Smak czarnego czosnku jest wytrawny i bardzo ciekawy, można go porównać trochę do suszonej śliwki, o posmaku balsamico. Trochę podobny do sosu sojowego, jest mięciutki, bez trudu można go rozsmarować. Nie ma on smaku ani zapachu świeżego czosnku, bez problemu można go zjeść bez żadnych dodatków, nie szczypie w język, nie drażni.
Właściwości czarnego czosnku
Po przeglądzie literatury na temat czarnego czosnku byłam naprawdę pod dużym wrażeniem. Wszystko wskazuje na to, że to prawdziwy „superfood”, żałuję, że nie trafił do naszej kuchni/apteczki już kilka lat temu. Główne właściwości wynikają z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Te substancje obecne w czarnym czosnku chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Chronią przed uszkodzeniem komórek i ich starzeniem. Wiele też jest doniesień o działaniu przeciwnowotworowym tych substancji, wspomagają działanie układu odpornościowego. Czarny czosnek ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy stanowi bardzo korzystny, wzmacniający, wspomagający układ odpornościowy dodatek do diety. Cenne właściwości czarnego czosnku zauważyły też firmy produkujące suplementy diety. Które wykorzystują wyciąg z czarnego czosnku do produkcji np. pastylek.
Składniki aktywne czarnego czosnku
Za główny aktywny składnik czarnego czosnku uznaje się s-allilocysteinę – czarny czosnek zawiera wysoki poziom s-allilocysteiny (SAC), znacznie wyższy niż surowy czosnek.
Najważniejsze, dotychczas wykazane działania czarnego czosnku są następujące:
Obniża poziom całkowitych lipidów, trójglicerydów i cholesterolu we krwi, korzystny przy miażdżycy i innych schorzeniach układu krwionośnego oraz przy cukrzycy.
Wykazuje działanie hepatoprotekcyjne (chroni komórki wątroby).
Wykazuje działanie przeciwzapalne.
Może być korzystny przy niektórych nowotworach (szczególnie rak prostaty, przełyku) i w profilaktyce nowotworowej.
Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
Wzmacnia odporność, wspomaga układ immunologiczny, działa immunomodulacyjnie.
Ze względu na spowalnianie procesów starzenia może mieć wspomagające działanie w wielu chorobach przewlekłych. Np. choroby serca czy reumatoidalne zapalenie stawów.
Wstępne badania wskazują też na korzystny wpływ czarnego czosnku na poprawę zdolności poznawczych. Które pojawiają się w takich chorobach jak np. choroba Alzeihemera, poza tym posiada działanie neuroprotekcyjne.
Przeciwdziała procesom starzenia.
Co ciekawe, czarny czosnek ma działanie lekko pobudzające, dodaje energii, dlatego lepiej jeść go rano lub w ciągu dnia, a nie na noc.
Mnie szczególnie zainteresowały też wyniki badań, które wskazują, że czarny czosnek ma potencjalne działanie hamujące reakcje alergiczne i przeciwzapalne – m.in. hamował produkcję prostaglandyny E2 i leukotrienu B4. Te i inne mechanizmy działania sprawiają, że może być przydatny w schorzeniach alergicznych.
Czy czarny czosnek zawiera allinę?
W wyniku długotrwałego procesu większość alliny ulega przekształceniu do innych związków, w związku z czym nie powstanie z niej allicyna, uznawana za najsilniejszą substancję bakteriobójczą z czosnku. Dlatego przy ostrych infekcjach lepiej się sprawdzi świeży czosnek, który ten związek zawiera w wysokim stężeniu. Podczas fermentacji z alliny powstaje jednak już wspomniana S-allilocysteina, silny przeciwutleniacz. Czarny czosnek zawiera 5,8 mg S-allilocysteiny (SAC) a świeży czosnek 0,32 mg tej substancji. Co ciekawe, S-allilocysteina występująca w dużym stężeniu w czarnym czosnku wspomaga przyswajanie allicyny – dlatego przy infekcjach dobrym pomysłem może być jednoczesne spożywanie czarnego i świeżego czosnku, dzięki czemu więcej allicyny zostanie wykorzystane przez organizm do walki z patogenami.
Jak jeść czarny czosnek?
Jednak czarny czosnek jest spożywany nie tylko ze względu na zdrowotne właściwości. Posiada szereg zastosowań kulinarnych. Jego smak jest naprawdę bardzo wyrafinowany, luksusowy. Nadaje ciekawy charakter wielu daniom, ja dodawałam go pokrojonego do sałatek, risotto a także na kanapki. Jeśli go spróbujecie, na pewno będziecie chcieli mieć go zawsze w swojej kuchni. Niebawem opublikuję też jakiś fajny przepis z dodatkiem tego czosnku.
Czarny czosnek czy świeży czosnek?
Odpowiedź jest prosta – jeden i drugi. Czarny czosnek nie zastępuje świeżego, posiada nieco inne właściwości zdrowotne. Poza tym stanowi ciekawy składnik kulinarny, świetny dodatek do diety, smaczny i pozbawiony zapachowych efektów ubocznych.
Alergia na czarny czosnek?
Powinny go oczywiście unikać osoby z alergią na świeży czosnek. O alergii na czosnek napiszę wkrótce osobny artykuł, ale na szczęście alergia pokarmowa na czosnek spotykana jest dość rzadko. Częściej występuje za to alergia kontaktowa lub ataki astmy po kontakcie ze świeżym czosnkiem, ze względu na zawartość drażniących lotnych związków i substancji drażniących skórę. Czarny czosnek prawdopodobnie w mniejszych stopniu działa drażniąco niż świeży, jednak nie ma konkretnych badań to potwierdzających.
źródło: https://www.urok-zycia-alergika.pl/2016/01/czarny-czosnek-wasciwosci.html